Kodinpyhitystä


Elämme seurakunnassa nyt ylösnousemuksen juhlan aikaa ja elämme varsin poikkeuksessa tilanteessa. Kirkot on suljettu, toimintapiirit ovat tauolla ja seurakuntalaisten tapaamisia pyritään välttämään epidemian pelossa. Monen elä onkin tällä hetkellä etätöitä, käsienpesua ja kotoilua.

On tästä epidemiasta seurannut jotain hyvääkin. Toivon, että tämän kriisin kautta kuljemme kohti parempaa maailmaa. Globaalimaailma tuskin tulee olemaan samalla tavalla globaali kuin ennen. Sen haavoittuvaisuus on nyt näkynyt selvästi. Tämän kriisin myötä opimme paremmin arvostamaan paikallisesti, kestävästi ja eettisesti tuotettuja tavaroita ja palveluita. Tämän vuoksi Suomesta tullee jatkossa omavaraisempi ja pitkät alihankintaketjut toisella puolella maailmaa tulevat vähentymään.

Samaan aikaan myös lähimmäisenrakkauden ja inhimillisyyden arvo tulee kasvamaan ja se näkyy lähimmäistemme palvelemisessa. Ehkä myös populismi tulee vähenemään ja toivottavasti siirrymme maailmaan, jossa autamme toisiamme, vaikka omasta pitäisikin tinkiä. Olemme saaneet hyvän mahdollisuuden lähimmäisen rakkauden osoittamiseen. Kaupassakäynnit ja toisten ihmisten asioiden hoitaminen on tullut hyvin yleiseksi tavaksi välittää toisistamme. Jopa toisilleen ventovieraat ovat ryhtynet tähän hyvään työhön.

Varmaa on, että pian saamme taltutettua tämän epidemian. Jo nyt näkyy merkkejä siitä, että mm. Saksassa tarttuvuusluvut ovat alle yhden ja se voi merkitä epidemian taittumista.

Mutta muistetaan esirukouksissamme silti myös niitä, jotka ovat altistuneet virukselle ja mahdollisesti myös saaneet tartunnan. Kuten myös niitä, jotka tulevat kohtaamaan suuria menetyksiä konkurssien ja työpaikkojen menettämisen seurauksena. Myös pieniä lapsia ja koululaisia, jotka eivät pääse rauhattomasta kodista päiväkotien ja koulujen turvalliseen arkeen. Sekä myös niiden puolesta, jotka ovat yksinäisiä eristyksen takia.

Tämän epidemian aikana olemme ymmärtäneet, ettei kirkossa käyminen olekaan meille mikään itsestään selvyys vaan pikemminkin lahja. Karanteenin aikana monet toimittavat rukoushetkiä kotona ja aamu- ja iltarukousten määrä on kasvanut. Tämän lisäksi seurakunta aloitti jumalanpalvelusten lähettämisen netin kautta ja moni onkin seurannut niitä kodeissaan. Tämä on oikein hyvä tapa toimittaa sanan merkityksessään kodinpyhitys.

Olen ollut iloinen siitä, miten vastuullisesti olemme suhtautuneet tähän epidemiaan. Emme ehkä niinkään itsemme suojelemiseksi vaan heikompien lähimmäistemme turvaksi. Kun jaksamme jatkaa tätä kilvoittelua samalla tavalla koko Suomessa niin tulemme olemaan se kansakunta, joka selviää tästä epidemiasta pienemmällä haitalla kuin moni muu maa.

Kirkko kuitenkin jatkaa yhteistä juhlaa ja julistaa ylösnousemuksen sanomaa. Vaikka usko sydämessämme onkin vahva ja haluaisimme kovasti osallistua jumalanpalveluksiin niin silti meidän pitää olla huomaavaisia toisiamme kohtaan.

Siunattua juhlan aikaa! Kristus nousi kuolleista!

Ps. Olemme myös seurakunnassa varanneet mahdollisuuden osallistua ehtoolliselle liturgian toimittamisen jälkeen. Käytännössä olemme toimineet niin, että seurakuntalaiset odottavat autoissaan liturgian päättymistä ja yksi kerrallaan olemme sitten tulleet kirkkoon ja ehtoollisen saatuamme poistumme sitten saman tien. On tärkeää, ettemme kokoonnu odotellessamme vaan maltamme olla omassa autossamme ja kun oma vuoromme tulee, niin pidämme turvavälit toisiimme. Jos meillä on hengitystieoireita niin silloin jäämme kotiin.