Kuuliaisuudessa paastoten


Korona-epidemia on hallinnut meidän jokaisen elämää kohta kuukauden ajan. Se toi joukon erilaisia suosituksia ja ohjeita, joita suuri osa meistä onneksi noudattaa. Osa ei kuitenkaan toimi vastuullisesti.

Tämän vuoden paaston aikaa näyttääkin sävyttävän vaatimus kuuliaisuudesta.

Jo Luomiskertomuksessa Jumala edellytti ihmiseltä tottelevaisuutta. - Tuosta yhdestä puusta et saa syödä. Ortodoksisen kirkon Suuri paasto nojaakin tähän kertomukseen, kun kehotamme jäseniämme pidättymään liha- ja maitoruuista.

Mutta ihminen osaa olla tottelematon ja siten sairastua ylpeyteen. Näitä kahta asiaa käyttäen käärme houkutteli ihmisen synnin maailmaan. Ja niin sairaus ja kuoleman todellisuus tuli meidän osaksemme.

Jumalan palvelija ilmaisee uskoaan Herraansa kuuliaisuudella. Kun me olemme kuuliaisia hänen käskyilleen, voimme luottaa Hänen varjelukseensa ja huolenpitoonsa. Nöyryys on yksi suurimmista hyveistä kautta aikojen, tänäkin päivänä.

Jos me maltamme olla nöyriä tämän koronapandemian edessä ja noudattaa saamiamme viranomaisohjeita, me voimme kääntää kuuliaisuusharjoitteen hengelliseksi kasvamiseksi. Samalla me ilmaisemme myös lähimmäisen rakkautta toisiamme kohtaan, kun asetamme toisen ihmisen terveyden oman mukavuudenhalun edelle.

Voimia ja kärsivällisyyttä meille kaikille!

Isä Ville