Seurakunnasta eroaminen kiihtyi lokakuussa


Haminan seurakunnasta erosi lokakuun aikana 15 henkeä. Määrä on suuri, koska vuositasolla eronneita on keskimäärin 14. Liittyneitä on noin 28 henkilöä, mutta tänä vuonna määrä on ollut vähäinen.

Mistä lokakuun eroamiset johtuvat? Todennäköisesti syynä on Venäjän kirkon asettama ekskommunikaatio eli ehtoollisyhteyden katkaiseminen Konstantinopolin partiarkaattia vastaan. Tämä toimenpide liittyy Ukrainan kirkon itsenäistymiseen ja asialla ei käytännössä ole mitään tekemistä Suomen ortodoksisen kirkon kanssa.

Seurakunnan osalta meillä ei ollut paljoakaan tehtävissä kun näitä eroamisia em. syiden vuoksi tapahtuu. Olemme toki olleet yhteydessä useiden pappien toimesta seurakuntalaisiin ja ilahduttavan moni ymmärtää, että patriarkaattien riidoista huolimatta seurakunnan arki jatkuu normaalina.

Nyt toivommekin seurakunnan osalta malttia ja harkintaa. Jokaisen Haminan seurakunnan alueella elävän ortodoksin koti on se paikallinen kirkko, jonka lähellä hän asuu. Se on se paikka joka meille on annettu yhteenkokoontumista ja eukaristian viettoa varten. Toivon että jatkossakin suhde omaan kirkkoon pysyy aktiisena ja elävänä.