Saako tänne tulla?


Hannamari Sivonen työskentelee Haminan Pietarin ja Paavalin kirkon kesäoppaana ja päivystää kirkolla kuutena päivänä viikossa. Teimme lyhyen haastattelun oppaan työstä.

Kerro vähän itsestäsi, ilmeisesti olet yliopistossa opiskelemassa kieliä?

Olen opiskellut kaikennäköistä vuosien aikana (kulttuurihistoriasta kirjallisuuteen, perinteentutkimuksesta psykologiaan), pääaineena ja eniten kuitenkin käännöstiedettä (englanti työkielenä) Helsingin yliopistossa. Opintoihin kuului paljon myös toisen työkielen eli suomen opintoja kielenhuollosta sukulaiskieliin. Tällä hetkellä opinnot ovat maisterivaiheessa. Olen myös tehnyt ihan palkallisia hommia erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä vuosien varrella, mm. isossa marketissa kassalla sekä kirjastossa.

Kuinka monena kesänä olet ollut työssä Pietarin ja Paavalin kirkossa?

Kuluva kesä on kolmas, edelliskesät 2015 ja 2016.

Millaisia ryhmiä tai turisteja käy eniten?

Erilaisia turistityyppejä: isoja tilausryhmiä, ostosmatkailuryhmiä ja paljon itsenäisiä turisteja. Suomalaisista selkeästi eniten käy 60+-ikäisiä pariskuntia, joilla on sekä rahaa että aikaa matkustella. Tällaisia ovat myös ulkomaisista turisteista lähes kaikki (jos poisluetaan venäläiset ostosturistit/ryhmät). Lasken näihin myös risteilyvieraat, jotka toki saapuvat tiukan aikataulunsa puitteissa kaikki kerralla yhden päivän aikana, mutta liikkuvat poikkeuksetta joko pariskunnittain tai ’ystäväporukoina’ 2-3 pariskunnan ryhmissä. Jonkin verran käy suomalaisia lapsiperheitä turisteina, samoin yhdistelmiä haminalähtöinen (iso)vanhempi ja jälkikasvua monessakin polvessa.

Mitä kieliä olet päässyt käyttämään?

Suomea sekä englantia, molempia päivittäin. Koska myös englanniksi esittely onnistuu, tarjoudun usein myös esittelemään suoraan sillä, koska harvalla ryhmällä tuntuu olevan oikeasti kielitaitoista tulkkia tai opasta mukana.

Millaisia toiveita heillä on?

Ehdottomasti yleisin on toive maksaa ostokset pankkikortilla. Käteisen käyttö näyttää olevan yhä kiihtyvämmin katoavaa kansanperinnettä. Yleensä ihmisiltä löytyy kyllä pienen kaivelun jälkeen ainakin pari taskunpohjakolikkoa, joilla tuohuksen saa lunastaa. Joskus joku kyselee tietoa seurakunnan palveluista, yleensä tyyliin onko pappia paikalla, haluan kastaa tämän viisivuotiaan lapseni välittömästi!.

Tuleeko kritiikkiä?

Minkäänlainen negatiivinen palaute on todella harvinaista, koska yleensä ihmiset ja varsinkin turistit suhtautuvat lähtökohtaisesti kaikkeen uteliaan positiivisesti.

Yleisin mahdollisuus/tilaisuus kritiikille liittyy aukioloaikoihin, mutta sekin esitetään aina tyyliin hyvä kun nyt osuimme paikalle kirkon ollessa auki, monta kertaa olemme ohi menneet ja kirkko on ollut kiinni, mutta nyt tärppäsi!.

Joskus tulee myös vastaan turisteja, jotka kommentoivat kirkkoa suht suorasukaisesti. Eräs vanhempi mieshenkilö välittömästi sisään marssiessaan totesi, että no onpas kopeeta! En osannut reagoida kuin nauramalla.

Mitkä asiat kirkossa kiinnostavat eniten?

Eniten kysytään kirkon ikää ja seurakunnan kokoa. Toinen keskeinen asia liittyy kirkkosalin ulkonäköön, joka runsaudessaan herättää joskus suurtakin hämmästystä. Tämän tiimoilta tulee joskus sitä edellä mainittua onpas täällä turhan prameeta-tyyppistä piikittelyä, mutta se on onneksi harvinaista.

Lisäksi kysymyksiä koskien ikoneja sekä ylipäänsä ortodoksikirkon koko sisältöä ja toimintaa. Sitä varten toisaalta olen myös paikalla, joten ihan mielelläni avaan näitäkin asioita niistä kyseleville.

Suomen ortodoksisen kirkon nykyinen suhde Venäjään ja historiaan kiinnostaa myös koska kirkossa näkyy venäläisyys ja yhteys Venäjään niin ilmiselvästi. Tähän liittyen kirkkorakennuksen/seurakunnan historian vaiheet kiinnostavat, samoin kaupungin vaiheet yleisemmin.

Vierailijoiden parhaat kysymykset?

 1. Onkohan tässä uskonnossa sitä kun pappi pitää sen pitkän puheen?

 2. Onko tämä kirkko kristitty vai katolinen?

 3. Onks tää nyt se joku pyhä Bastioni vai mikä se nyt oli? ja sama myöhemmin tiskillä: onks tässä lipunmyynti vai?

 4. Onko teillä sama Raamattu ja Jumala? (yleistieto?!)

 5. Mikä toi arkku on, kuka sinne on haudattu? (hautaikonista)

 6. Onko kirkon alla krypta ja ketä sinne on haudattu?

 7. Miksi tämä kirkko on pyöreä?

 8. Paljonko [oppaan] kirkollisvero on?

 9. Kuulutko seurakuntaan/kirkkoon? Mikset?

 10. Harjoitteleeko täällä kuoro? (kun tyhjässä kirkossa kuuluu musiikkia…)

 11. Miksei täällä ole urkuja?!

 12. Kastetaanko lapsi tässä?! (kastemaljan säilytysnurkassa…

Lasten suusta

 1. Onkohan nää kaikki Jeesuksii? (n.4-v turisti, ihmetteli kaksoselleen myytäviä ikoneja)

 2. Vau, ihan ku Tähkäpään torni! (kupolin tähtitaivas)

 3. n. 6-v.: Mä en tiedä MITÄÄN Jeesuksesta, oliks se tyttö vai poika, onks tääl sen kuvaa, miten niin nousi ylös, ai niinku sängystä vai, onks se toi enkelinainen [ylienkeli Gabriel] vai toi mies??

 4. Missä niitä Jeesuksia täällä on?

 5. Mikä paikka tää on? (!)

Jokaviikkoiset

 1. Saako tänne tulle? / Saako tänne tulla vähän katsomaan? / Saako täällä liikkua ympäriinsä?

 2. Saako täällä ottaa valokuvia? / Saanko kuvata ilman salamaa?

 3. Onko tämä ortodoksikirkko?

 4. Kuka ikonit on maalannut? Kuka on maalannut isot seinämaalaukset? / Mistä ikonit on tuotu? Onko paikallisten maalaamia kaikki vai ostettuja? / Ketä ikoneissa on?

 5. Miten tämä kirkko on näin hyvässä kunnossa?

 6. Saanko sytyttää kynttilän? / Sinultako saa ostaa kynttilöitä? / Saanko ostaa tuohuksen vaikken ole ortodoksi?

 7. Mitä seinän takana on (ikonostaasi , alttari)? Saako sinne mennä? Miksei?

 8. Mitä kieltä seinillä / ikoneissa on? / Miksi täällä on kaikki venäjäksi?

 9. Kuinka vanha kirkko on?

 10. Kuinka iso seurakunta täällä on?

 11. Täällä ei ole penkkejä ollenkaan! Seisovatko ihmiset sitten jumalanpalveluksen ajan vai?!

 12. Mitä ylhäällä kupolissa lukee?

#opas #Haminankirkko