Rauhan asialla


Tasan viikko sitten Suomessa tapahtui Turun terrori-isku ja se on syvästi järkyttänyt meidän turvallisuuden tunnettamme. On täysin tuomittavaa hyökätä toista ihmistä kohtaan omien päämääriensä saavuttamiseksi ja aiheuttaa suunnatonta surua kokonaisten sukujen elämään. On luonnollista, että tunnemme inhoa ja vihaa tuota pahuutta kohtaan.

Samalla olen myös huolestunut siitä vihapuheesta, joka kasvoi tuon terrori-iskun jälkeen. Meidän on oltava varovaisia, ettemme leimaa tuosta teosta kokonaista ihmisryhmää. Tällä viikolla monet sivulliset ovat joutuneet uhkailun kohteeksi ja vastakkain asettelu näyttää lisääntyvän. Tällainen ei kuulu kristilliseen ajatteluun.

Meidän on luotettava siihen, että viranomaiset kehittävät turvapaikkahakemusten käsittelyä ja että siihen varataan riittävästi resursseja. Virheitä on varmasti matkan aikana tehty, koska tilanne oli uusi ja ennen kokematon. Mutta eteenpäin on mentävä.

Meidän kaikkien etu on siinä, että teemme seurakunnan tasolla parhaamme turvapaikan saaneiden kotouttamisessa ja meillä on tärkeä rooli siinä miten me otamme vastaan ihmisiä. Ystävällinen hymy ja ele saattavat pelastaa ihmishenkiä.

Tänä vuonna vietetään Suomi 100 juhlaa teemalla Yhdessä. Meidän on myös seurakuntalaisina kyettävä vastaamaan tähän teemaan. Me olemme edelleen pieni uskonnollinen vähemmistö ja erityisesti meidän tulisi ymmärtää kuinka tärkeää on toisen ihmisen hyväksyminen ja ystävällinen kohtelu. Me olemme vuosikymmeniä kokeneet ennakkoluuloja ja negatiivisia puheita itsestämme. Mutta samalla olemme kohdanneet niitä, jotka ovat ottaneet meidät avoimin mielin vastaan ja antaneet meille mahdollisuuden. Juuri näiden ihmisten ansiosta me olemme saaneet paikan rakkaassa kotimaassamme.

Tämän viikonlopun Taizé-tapahtuma on reaktio lisääntyneeseen muukalaisuusvastaisuuteen ja siksi sen teemana on "Rauha kaikille". Me rukoilemme Jumalalta monia kertoja rauhaa mutta myös meidän itsemme tulee olla evankeliumin mukaisesti rauhanrakentajia. Sellainen ihminen ei voi olla vihamielinen toista ihmistä kohtaan ja luoda vastakkainasettelua.

Siunattua viikonloppua kaikille ja lopuksi katkelma kelttiläisestä matkasiunauksesta:

Jumala ohjatkoon sinut rauhan tielle,

että saisit rauhan,

että antaisit rauhan,

että eläisit rauhassa,

että jakaisit rauhan,

että Jumalan rauha loistaisi sinusta.