Opetuslasten kutsuminen


Tulevana sunnuntaina luetaan teksti aivan evankeliumin alusta, jossa Jeesus kutsuu opetuslapsiaan seuramaan häntä. Nämä neljä opetuslasta, Pietari ja Andreas, Johannes ja Jaakob, eivät kauaa miettineet Kristuksen kehotusta. He jättivät työnsä, perheensä ja sukunsa niille sijoilleen.

Miksi monet evankeliumin ihmiset valitsivat näin helposti Kristuksen ja niin monet meistä empivät koko ikänsä? Luulen, että kyse on hengellisestä nälästä. Hengessään köyhän on helpompi ottaa vastaan muutos elämäänsä, sillä hän odottaa parempaa eikä monesti ole mitään menetettävää. Siksi Jeesus puhuu niin usein nälästä, janosta ja kaipuusta hengellisen elämän lähtökohtana. Hän on vastaus elämän leipänä, vetenä, totuutena, elämänä ja ylösnousemuksena. Rikkaan on todellakin vaikea päästä taivasten valtakuntaan, koska pahimmillaan hänellä on jo "kaikki" mitä tarvitaan ja vähän ylikin.

Kun elämä on yksinkertaista, oppii paremmin näkemään mikä elämässä olennaista ja ikuista. Tästä ideasta syntyi luostariliike, askeesi ja kilvoittelu. Sama tie vie edelleenkin ihmisiä kohti iankaikkista elämää. Sama kutsu kuitenkin koskee myös meitä, erityisestä tänä apostolien paaston aikana. Tervetuloa siis kirkon jumalanpalveluksiin!