KIRKKOMME JÄSENEKSI

Ortodoksisuus viehättää monia. Syynä usein kirkon traditioon nojautuva vuosisatainen perinne, kauniit jumalanpalvelukset ja syvällinen hengellinen perinne. Kirkkomusiikki on erityistä ja palavat tuohukset kohottavat mielen iankaikkiseen elämään.

 

Tämä on kuitenkin vain romanttinen ja pintapuolinen näkymä kirkostamme. Uskon ydin löytyy kaipauksesta Jumalan luo. Olen kuullut pappina monia syitä sille miksi ihminen haluaa liittyä kirkkoomme mutta kaikkia yhdistää etsijän mieli ja rohkeus tutustua uuteen tuntemattomaan maailmaan. 

Järjestämme Ortodoksisuus tutuksi -kurssin ortodoksisuudesta kiinnostuneille.  Kurssi on maksuton eikä se sido osallistujaa mihinkään. Ole yhteydessä seurakuntaan niin kerromme seuraavista kokoontumisistamme. 

Ortodoksiseen kirkkoon liittyminen

KOKO ORTODOKSISUUDEN YDIN on rukouksessa ja jumalanpalveluselämässä. Tule mukaan jumalanpalveluksiin ja kuuntele, katsele ja aisti tarkoin mitä ympärilläsi tapahtuu. Kirkossa ei ole mitään erityisiä sääntöjä, joita pitää noudattaa joten tule rohkeasti mukaan. Hiljenny ja anna jumalanpalveluksen puhutella sinua. Keskity erityisesti luettaviin teksteihin ja yritä sovittaa niitä omaan kokemusmaailmaasi. Huomaat pian, miten monet tekstit kertovat meistä itsestämme ja ohjaavat meitä katumuksen kautta uuteen elämään. 

ORTODOKSISEEN kirkkoon liittyminen on prosessi, jonka aikana tutustutaan kirkon opetukseen ja omaksutaan hengellisen elämän alkeita. Pappi voi suositella sinulle hyvää kirjallisuutta ja kertoa uskomme perusasioista. Vieressä olevasta kirjallisuusluettelosta löytyy hyviä kirjoja kirkkoon tutustuvalle. Tässä tutustumisessa sinua auttavat papin lisäksi myös kirkkomme kanttori ja muut kirkossa käyvät. Tule siis rohkeasti juttelemaan ja tutustumaan kirkkoon tai tule käymään seurakunnan virastolla. 

JOKAISELLA KIRKKOON LIITTYVÄLLÄ ON KUMMI, tai kuten karjalan kielessä sanotaan risti-isä tai ristiäiti. Hän opastaa sinua ortodoksisen kirkon elämään ja opettaa sinulle kirkomme tapoja. Kummi on usein joku seurakuntamme jäsen mutta hän voi olla myös sinun läheisesi, joka on ortodoksisen kirkon jäsen. Kun sinut liitetään kirkkoon, hän on kanssasi voitelun sakramentissa ja hänen puoleensa voit kääntyä aina kun mieleesi tulee kysymyksiä ortodoksista uskosta tai tavoistamme. 

Kirkkoon liittyvällä on oma rippi-isä. Ennen kirkkoon liittymistä osallistutaan synnintunnustukselle eli katumuksen sakramenttiin. Katumuksen sakramentin tarkoitus on miettiä omaa elämää taaksepäin ja etsiä sellaisia asioita elämästä, joita katuu tehneensä ja joihin haluaa tehdä muutoksen. Pappi usein kyselee tarkentavia kysymyksiä ja antaa sinulle neuvoja paremman elämän turvaamiseksi. Katumuksen sakramentin lopuksi luetaan synninpäästörukous ja tämän jälkeen moni tuntee suuren vapautumisen ja uuden elämän tunteen. 

KUN KATUMUKSEN SAKRAMENTTI on toimitettu sinut voidaan liittää ortodoksisen kirkon jäseneksi. Tämä usein tapahtuu lauantai-iltana toimitettavassa vigiliassa tai sunnuntaiaamuna toimitetttavassa liturgiassa. Sinulle annetaan palava tuohus käteen, luet uskontunnustuksen ja voidellaan pyhitellä mirhavoiteella. Tämän jälkeen olet täysivaltainen seurakunnan jäsen ja voit osallistua kirkon kaikkiin sakramentteihin, erityisesti ehtoolliselle. Tämä ei merkitse päätöstä jollekin vaan uuden alkua. Tästä varsinainen työ alkaa. 

Kirjallisuutta

Merja Merras,

Ortodoksinen elämäntapa
 

Seisokaamme hyvin - Ortodoksisen kirkon aikuiskasvatuksen oheismateriaali
(toim. Risto Aikonen ja Sirpa Okulov)

Arkkipiispa Paavali,

Uskon pidot
 

Nunna Kristoduli,

Kuinka minusta tuli ortodoksi
 

Kallistos Ware,

Ortodoksinen tie 
 

Pappismunkki Ilarion,

Uskon mysteeri 
 

Metropoliitta Anthony Bloom,

Elävä rukous
 

Piispa Feofan Erakko,

Mitä on hengellinen elämä?
 

Arkkimandriitta Sofroni Saharov, Rukouksesta
 

Metropoliitta Anthony Bloom,

Rukouskoulu
 

Alexander Schmemann,

Suuri paasto 
 

Metropoliitta Anthony Bloom, Tuhlaajapojan paluu
 

Vaeltajan kertomuksia
 

Valamon vanhuksen kirjeitä
 

Munkki Serafim,

Tie ylösnousemukseen.