Isä Leo Huurinainen (1952-2017)

Saimme lauantai-iltana suru-uutisen kun kuulimme että seurakuntamme eläkkeelle jäänyt kirkkoherra, rovasti Leo Huurinainen on kuollut lauantaina 24.6.2017. 

Isä Leo syntyi Kontiolahdella 8.5.1952. Hän lähti opiskelemaan pappisseminaariin ja valmistui pappiskandidaatiksi v. 1975 ja vihittiin seuraavana vuonna papiksi. Tämän jälkeen hän toimi Tampereen seurakuntalehtorina vuoteen 1978 kunnes hänet valittiin Haminan seurakunnan uskonnonopettajaksi ja papiksi. 

Kun Haminan seurakunta itsenäistyi Kotkan seurakunnasta v. 1980, vastaperustetussa seurakunnassa järjestettiin kirkkoherran vaalit. Vaalissa isä Leo valittiin seurakuntamme kirkkoherraksi ja hän työskenteli tässä tehtävässä aina vuoteen 2014, jolloin hän jäi eläkkeelle. Isä Leon aikana seurakunta kasvoi voimakkaasti ja monia rakennusprojekteja saatiin valmiiksi, joista isoimmat olivat Kouvolan pyhän Ristin kirkon saneeraus takaisin ortodoksikirkoksi sekä Haminan pyhien Pietarin ja Paavalin kirkon peruskorjaus. 

80-luvulla ortodoksinen kirkko alkoi kiinnostaa myös muuta yhteiskuntaa ja kirkkoon liittyi paljon uusia jäseniä. Kun 90-luvulla Neuvostoliitto hajosi, seurakuntaamme liittyi monia Venäjältä Suomeen muuttaneita ortodokseja ja tämä osaltaan myös vilkastutti seurakunnan toimintaa.  Nämä muutokset eivät olleet aina helppoja seurakunnalle mutta haasteista selvittiin. 

Isä Leo teki myös merkittävän uran sotilaspapistossa. Hän aloitti Kymen sotilasläänin osa-aikaisena sotilaspappina v. 1982 ja toimi tässä tehtävässä vuoteen 1995. Tämän jälkeen hän toimi Puolustusvoimien pääesikunnassa johtavana ortodoksisena yhteyspappina vuodesta 1995. 

Isä Leo toimi oman toimensa ohella myös kirkolliskokousedustajana muutamaan otteeseen. Hänet palkittiin mm. rovastin arvolla 1997 ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkillä v. 2011.  

Isä Leo teki pitkän uran Haminan seurakunnassa ja moni seurakuntalainen jäi syvästi kaipaamaan häntä. Isä Leon inhimillinen, lämmin ja ymmärtäväinen läsnäolo teki hänestä pidetyn henkilön myös seurakuntamme ulkopuolelle. 

Ollos iäti muistettu, sinä autuuteen kutsuttu!