Ortodoksisen kirkon hautaansiunaaminen

Usko iankaikkiseen elämään

Ortodoksinen hautaustoimitus on ennen kaikkea rukousta vainajan kuolemattoman sielun puolesta. Sen aikana toistetaan usein lyhyttä rukousta: Saata, Herra, lepoon nukkuneen palvelijasi sielu. Tämä rukous sopii hyvin myös kuolinilmoitukseen tai kukkalaitteeseen liitettäväksi muistolauseeksi. Toinen paljon käytetty muistolause on ”Ollos iäti muistettu”. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin myös pääsiäistropari ”Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi”.

Hautaan siunaamisessa luetaan evankeliumi joka kuvastaa uskoamme ylösnusemukseen:

 

Totisesti, totisesti: se, joka kuulee minun sanani ja uskoo minun lähettäjääni, on saanut ikuisen elämän. Hän ei joudu tuomittavaksi, vaan hän on jo siirtynyt kuolemasta elämään. Totisesti, totisesti: tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kuolleet kuulevat Jumalan Pojan äänen. Ne, jotka sen kuulevat, saavat elää, sillä Isä, elämän lähde, on tehnyt myös Pojasta elämän lähteen. Isä on myös antanut hänelle tuomiovallan, koska hän on Ihmisen Poika. Älkää ihmetelkö tätä! Tulee aika, jolloin kaikki, jotka lepäävät haudoissaan, kuulevat hänen äänensä. He nousevat haudoistaan -- hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen. 
(Joh. 5:24-29)

Kun kuolema on kohdannut perhettä, omaisten ensimmäinen askel hautajaisten järjestämisessä on ottaa yhteyttä ortodoksiseen seurakuntaan. Seurakunnan kanssa sovitaan hautaustoimitukseen liittyvistä yksityiskohdista: koska ja missä hautaus toimitetaan ja mihin vainaja haudataan. Jos papin toivotaan olevan paikalla mahdollisessa muistotilaisuudessa, myös tästä on hyvä sopia etukäteen jotta pappi osaa varata tilaisuuteen riittävästi aikaa. 

Ortodoksisen hautauspalveluksen liturginen väri on ylösnousemuksen väri eli valkoinen. Siksi sekä arkun että vaatteiden väriksi suositellaan valkoista. Myös puinen arkku on yksinkertaisuudessaan kaunis ja toimiva. Arkun valinnassa on lisäksi hyvä ottaa huomioon, että perinteen mukaan ortodoksinen hautauspalvelus toimitetaan niin, että arkku on avoinna. Siksi kannen on oltava kokonaan helposti irrotettavissa. Ortodoksinen kirkko suosii perinteen mukaista arkkuhautausta. Mikäli vainaja on itse ilmaissut haluavansa polttohautauksen, näinkin voidaan toimia.

 

Hautajaispäivänä omaiset kokoontuvat kirkkoon odottamaan vainajaa, joka tuodaan kirkkoon noin varttia ennen palveluksen alkua. Suitsutusastiaa kantava pappi ottaa hänet vastaan kirkon ovella ja vastaanottoon osallistuu myös saattoväki. Arkkua kirkkoon kannettaessa lauletaan Pyhä Jumala -veisua.

 

Arkku kannetaan keskelle kirkkoa ja avataan. Vainajan rinnalle arkkuun asetetaan pieni ikoni. Arkkuun voi halutessaan laittaa myös kukkia. Omaisille jaetaan hautaustoimituksen ajaksi käteen kirkkokynttilät eli tuohukset. Varsinaisen hautauspalveluksen aikana on tapana seistä. Pyhäkössä on istuimia niille, jotka kaipaavat lepotaukoa. Hautaansiunaaminen kestää noin 40 minuuttia riippuen saattoväen määrästä.

 

Hautaan siunaamisen loppupuolella on vuorossa edesmenneen hyvästely. Tätä varten tullaan perheittäin arkun ääreen ja ja hiljennytään. Arkun ääressä tehdään ristinmerkki ja maahankumarrus, suudellaan vainajan rinnan päällä olevaa ikonia, omainen voi tehdä ristinmerkin vainajan ylitse ja lukea mielessä lyhyen rukouksen esim. "Saata Herra lepoon nukkuneen palvelijasi NN sielu". Tässä vaiheessa on myös hyvä pyytää anteeksi kaikkea mitä on rikkonut vainajaa vastaan ja antamaan anteeksi kaikki millä hän on mahdollisesti rikkonut meitä vastaan.Monet haluavat myös hyväillä vielä kerran rakkaan omaisen poskea tai kättä. Jos nämä tavat eivät tunnu luontevilta, saattoväkeen kuuluvat voivat hyvästellä vainajan yksinkertaisesti seisomalla hetken avoimen arkun äärellä.

 

Hyvästien jälkeen pappi siunaa vainajan arkkuun ristinmuotoisesti laitettavalla hiekalla. Tämän jälkeen arkku suljetaan. Kukat lasketaan haudalla ja samalla luetaan muistovärssyt. Kirkosta poistutaan niin, että pappi ja laulajat kulkevat arkun edellä. Hautausmaalle ajettaessa pappi ajaa heti ruumisauton jäljessä. Kun haudalla kukat on laskettu niin palvelus on päättynyt, omaiset voivat laulaa virren. Varsinaisessa hautaustoimituksessa ei lauleta virsiä koska ne eivät kuulu ortodoksiseen perinteeseen.  

 

Usein palveluksen jälkeen pidetään muistotilaisuus, joka on vapaamuotoinen ja sen sisällöstä voi myös keskustella papin kanssa. 

Kirkon perinteen mukaan vainajien muistopalvelus on tapana toimittaa 40 päivän kuluttua kuolemasta joko kirkossa tai haudalla. Tämän toimittamisesta voi sopia papin kanssa jo hautajaisten yhteydessä tai siitä voi soittaa seurakuntaan myöhemmin. Usein omaiset pyytävät pappia toimittamaan panihidan myös vuosittain vainajan kuolinpäivänä.

 

 

Joitakin käytännön ohjeita 

ORTODOKSISEN kirkon jäsen pyritään siunaamaan hautaan mahdollisimman nopeasti, perinteen mukaan mieluiten jo kolmantena päivänä kuolemasta. Käytännön syistä tämä on kuitenkin harvoin mahdollista. Useimmiten hautaus toimitetaan muutaman viikon sisällä kuolemasta. Vainajan hautauspalvelus toimitetaan aina vainajan uskon mukaan, ei omaisten. Ortodoksisen kirkon jäsenen siunauksen voi toimittaa ainoastaan ortodoksisen kirkon pappi. Vainajalle toimitetaan arkkuhautaus eikä polttohautaamista suositella. Hautausta järjestävällä omaisella on oltava hautauslupa ennen kuin hautaansiunaaminen voidaan suorittaa. 

Hautajaisia järjestettäessä kannattaa ensimmäisenä olla yhteydessä seurakuntaan ja varata pappi. Hän varaa samalla oman toimitusta varten kanttorin ja isännöitsijän. Pappi varmistaa, ettei kirkossa ole samaan aikanaa muita toimituksia. Seurakunnan viraston numero on 040 704 7171 tai sähköposti hamina@ort.fi. Kirkkoherran tavoittaa numerosta 040 962 0063 tai ville.kiiveri@ort.fi

Vainajan pesänselvitystä varten tarvitaan virkatodistusta ja tämän voi tilata Ortodoksisen kirkkokunnan keskusrekisteristä. Seurakunta ei toimita virkatodistuksia. Keskusrekisteriin voi soittaa puhelimitse p 040 358 3625 tai ottaa yhteyttä sähköpostitse keskusrekisteri@ort.fi. Keskusrekisteri on avoinna maanantaista perjantaina klo 9-14. 

Hautausmaata koskevat maksut

Hautapaikan lunastusmaksu on 180 euroa, jolla saa hautapaikan 25 vuodeksi.

Uurnapaikka 30 euroa. 
Hautauksen palvelumaksu 340 euroa (sis. haudan kaivuu ja täyttö ja kunnostus) 
Hautausmaanhoitomaksu 30 e/v.  


Kouvolan kirkon juhlasalin ja ortodoksiakeskus Sypressin käyttömaksut: 
salivuokra 100 e/3h seurakunnan jäseneltä, 150e/3h ulkopuoliselta. 
Astioiden käyttö 50 e/kerta ja pöytäliinat 50e/käyttökerta.
 

Ortodoksinen hautaristi
Kristus herättää Lasaruksen kuolleista

Kristus herättää Lasaruksen kuolleista.